ŠKD Železniki

Športno kinološko društvo

 

IPO program je vrhunec šolanja psov . Namen IPO šolanja je prikazati pasjo inteligenco in delovno sposobnost.

IPO je  delovni preizkus, ki ocenjuje značajsko stabilnost, vzdržljivost, korektno zgradbo, sposobnost voha, željo po delu, pogum in učljivost psa. Je eden od najzahtevnejših in najstarejših programov šolanja psov. Razvil se je iz praktične uporabe psov pri delu policije in vojske, ter različnih delovnih preizkusov, ki so se uporabljali za ocenjevanje vzrejne vrednosti tako imenovanih službenih pasem.

IPO program je setavljen iz treh disciplin, sledenja, poslušnosti in obrambe. Izvaja se ga na treh težavnostnih stopnjah:  IPO 1, IPO 2 in IPO 3.  Vse tri discipline pokažejo delovno sposobnost psa in njegovo  kvaliteto.

Pasme, ki so primerne za šolanje po  IPO programu so:  nemški ovčar, belgijski ovčar, rotweiler, veliki šnavcer, doberman, nemški bokser, flandrijski govedar, beauceron …

Psi, ki so primereni za šolanje po IPO program morajo imeti dobro izražene nagone in značajske lastnosti. Morajo posedovati dobro izražen nagon plena, željo po sodelovanju, samoiniciativnost, notranjo trdnost in psihično stabilnost. Plašni in boječi psi, ter psi brez nagona plena in želje po sodelovanju, niso primerni za šolanje po programu IPO.

Velik pomen pri šolanju IPO programa imata tako vodnik kot način šolanja psa. Vodnik mora že v zgodnjem razvoju pravilno ravnati s psom in poskrbeti, da že mladička pravilno usmerja v določenih nagonih in ustvari dobro medsebojno vez s psom.

 
OSTALI PODATKI:
 
Starost psa: 14 mesecev (po opravljenjem izpitu B)
 
Termin: spomladi in jeseni, 3 x tedensko, ponedeljek vaje poslušnosti, petek vaje obrambe, sobota, sled in vaje poslušnosti.
 
Cena: za izvajanje vaj poslušnosti in sledenja je 150,00 €, markerja se plačuje individualno (cena velja za člane društva).

Podatki za plačilo:

prejemnik: Športno kinološko društvo Železniki
št. trr.: SI56 0700 0000 1025 283
bic koda banke: GORESI2X
namen plačila: tečaj (ali oz. in članarina)
koda namena: OTHR
referenca prejemnika: SI 00  2014* (tekoče leto)


Info: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., tel. 031/361 004

 

© ŠKD Železniki 2013. Vse pravice so pridržane.